Paragrafen

5 Bedrijfsvoering

GEO-informatie

Transitie Wet Kenbaarheid Publiekrechtelijke Beperkingen (Wkpb)
2020 stond in het teken van de transitie van de Wet Kenbaarheid Publiekrechtelijke Beperkingen (Wkpb).
Sinds 2007 worden in de Wkpb de ‘beperkende besluiten’ die de gemeente Dalfsen neemt en oplegt geregistreerd zodat deze landelijk via het Kadaster worden ontsloten ten behoeve van de rechtszekerheid van overheid en burger.
Denk bijvoorbeeld aan de ‘Wet voorkeursrecht gemeenten’, ‘gemeentelijke monumenten’ en de dwangsommen die worden opgelegd vanuit ‘Bouw- en woningtoezicht’.

Op 1 april 2020 is de Wet Wkpb vernieuwd, in plaats van dat een beperking enkel aan kadastrale percelen gekoppeld kan worden, kan dat nu ook op objecten uit de GEO-basisregistraties waardoor de Wkpb registratie veel nauwkeuriger is te bevragen. Deze wetswijziging heeft ook als gevolg gehad dat de lokale registratie inclusief alle beperkende besluiten van de gemeente Dalfsen geanonimiseerd moesten worden overgebracht naar het Kadaster. Dit heeft als voordeel dat belanghebbenden deze besluiten rechtstreeks via het Kadaster kunnen inzien, in plaats van de gemeenten zelf te bevragen.
De gemeente Dalfsen heeft als een van de eerste kleinere gemeenten deze aansluiting gerealiseerd.

Documentair informatiebeheer 2020
Afgelopen jaar was een roerig jaar voor de DIV -medewerkers. Corona heeft ook voor team DIV (Documentaire Informatie Voorzieningen) meer werkzaamheden opgeleverd. Alle TOZO (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige  ondernemers)- aanvragen en beschikkingen moesten in ons DMS (JOIN) geregistreerd worden.

Ook is er twee maal een Strategisch informatieoverleg (SIO) geweest. Dit is een overleg dat volgens de Archiefwet verplicht is. Alle aspecten van het informatiebeheer worden hier behandeld zoals vernietigingslijsten, nieuwe wetgeving en aanschaffing van nieuwe software .

Vanaf 2017 is het verplicht om periodiek een lijst met hotspots in het kader van archiefvernietiging    vast te stellen. Een hotspot is een gebeurtenis of kwestie die kan leiden tot een opvallende of intensieve interactie tussen overheid en burger of tussen burgers onderling. Het gaat om zaken die veel maatschappelijke beroering veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een grote demonstratie, treinongeval e.d. Het gaat om gebeurtenissen die wij historisch gezien terug willen zien. Hiermee wordt voorkomen dat de stukken die betrekking hebben op deze gebeurtenissen worden vernietigd. De lijst met hotspots moet worden opgesteld door het expertpanel (het HOTSPOT-team) vervolgens wordt de lijst in het SIO (Strategisch Informatie Overleg)  behandeld en in het college vastgesteld.
Ook wij hebben in 2020 weer een Hotspot-lijst opgesteld en vastgesteld. Daarmee zijn de documenten veiliggesteld voor eventueel toekomstig onderzoek.

Het jaarverslag en de KPI-rapportage over het informatiebeheer zijn door de archiefinspectie beoordeeld met de score groen (interbestuurlijk toezicht).

Deze pagina is gebouwd op 06/10/2021 17:37:45 met de export van 06/10/2021 10:23:51